Wednesday, February 17, 2016

A közelgő neurológiai járvány/The coming neurological epidemic - Gregory Petsko




 

        Hacsak nem teszünk valamit a megelőzés érdekében, a következő 40 évben világméretű neurológiai betegségek járványával nézünk szembe. Vidító gondolat. Ezen a térképen minden országban, ami kék, a lakosság több mint 20%-a 65 év feletti. Ebben a világban élünk mi. És ebben a világban fognak a gyermekeink élni. 12.000 éven át az emberi populáció életkori eloszlása piramis alakú volt, tetején a legidősebbekkel. Mára ez elkezdett kiegyenlítődni. 2050-re egy oszlop lesz, és elkezd visszafordulni. Emiatt történik.  
        Az átlagos élettartam több mint duplájára nőtt 1840 óta, és minden nap nagyjából 5 órával növekszik. És emiatt nem teljesen jó dolog ez: 65 év felett, az esélye, hogy Alzheimeres vagy Parkinsonos leszel, exponenciálisan nő. 2050-re kb 32 millió Egyesült Államokbeli lakos lesz 80 év feletti, és hacsak nem teszünk valamit ellene, a felük Alzheimeres lesz, és további 3 millióan lesznek Parkinsonosok. 
          Jelen pillanatban ezek és más neurológiai betegségek, melyekre nincs gyógyszer vagy megelőzés, kb egyharmad billiónyi dollárba kerülnek évente. 2050-re ez egybillió dollár fölé emelkedik. Az Alzheimer-kór azzal kezdődik, hogy egy fehérje ahelyett, hogy megfelelően feltekeredne, félretekeredik, mint egy őrült origami. Így az egyik megoldási terv, hogy megpróbálunk gyógyszereket tervezni, amik úgy funkcionálnának, mint egy molekuláris ragasztószalag, hogy a fehérjét a megfelelő alakban tartsuk. Ez megakadályozza, hogy összegubancolódjon, ami az agy nagy részét megöli, amikor ez megtörténik.
        További érdekesség, hogy egyéb neurológiai betegségek, melyek az agy különböző területeire hatnak, szintén félretekeredett fehérjéket engednek láttatni, mely arra enged következtetni, hogy ez akár egy általános megközelítés, és talán számos neurológiai betegség gyógymódja lehet, nemcsak az Alzheimer-kóré.         
       Van továbbá egy érdekes kapcsolat a rákkal, mert a neurológiai betegséggel küzdő embereknél a rák előfordulása nagyon alacsony szintű. És ez az a kapcsolat, melyet a legtöbb ember nem követ figyelemmel, ellenben nagyon érdekel minket. Ezen terület legfontosabb és kreatív munkáit egyéni filantrópok alapozták meg. És számtalan lehetőség kínálkozik még egyéni segítségnyújtásra, mert, attól tartok, a kormány nem igazán törődik ezzel a kérdéssel.  
         Miközben arra várunk, hogy ezek megtörténjenek, a következőket tehetjük önmagunkért. Ha csökkenteni akarjuk a Parkinson-kór esélyét, a koffein bizonyos mértékig védelmet nyúlt, senki sem tudja, miért. A fejsérülések nem tesznek jót. Parkinson-kórhoz vezetnek. A madárinfluenza szintén nem jó ötlet. Ami az Alzheimer-kórtól való védekezést illeti, kiderült, hogy a halolaj csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát. Ezenkívül tartsuk alacsonyan a vérnyomásunkat, mert a krónikus magas vérnyomás az Alzheimer-kór legnagyobb rizikófaktora. És szintén a legnagyobb rizikófaktora a zöldhályognak, ami a szem Alzheimer-kórja. És persze, amikor kognitív hatásokról esik szó, a "használd vagy elveszíted" elv lép érvénybe, ezért tartsuk magunkat mentálisan fitten. De Önök épp engem hallgatnak. Szóval ezt már kipipálhatjuk. És még egy utolsó dolog. Kívánjanak szerencsét az olyanoknak, mint én, rendben? Mert az óra mindenki számára ketyeg. Köszönöm.


    

No comments:

Post a Comment