Wednesday, February 17, 2016

Alzheimer’s Is Not Normal Aging — And We Can Cure It | Samuel Cohen | TE...

   
     1901-ben egy Auguste nevű nőt egy frankfurti elmegyógyintézetbe vittek. Auguste hallucinált és még legalapvetőbb részleteket se jutottak eszébe az életéről. Az orvosa neve Alois volt. Alois nem tudta hogyan segítsen Auguste-nak, de vigyázott rá 1906-ig míg meg nem halt. Miután meghalt, Alois elvégezte a boncolást és fura foltokat és csomókat talált Auguste agyában -- amilyeneket soha nem látott addig.
      Most itt egy még meglepőbb dolog. Ha Auguste most élne mi se tudnánk több segítséget nyújtani, mint Alois 114 évvel ezelőtt. Alois Dr. Alois Alzheimer volt. Auguste Deter pedig az első, akit Alzheimerrel diagnosztizáltak, ahogy ma nevezzük a betegséget. 1901 óta az orvoslás sokat fejlődött. Felfedeztük az antibiotikumot, vakcinákat, hogy fertőzések ellen védekezzünk, több kezelést a rák ellen, antiretrovirális kezelést a HIV ellen, sztatinokat a szív-betegségek ellen és sok mást. De valójában semmi haladást nem értünk el az Alzheimer kezelésében.
     Egy tudóscsoport tagja vagyok, akik több mint egy évtizede dolgoznak, hogy megtalálják az Alzheimer gyógymódját. Szóval állandóan ezen gondolkodom. Az Alzheimer 40 millió embert érint a világon. De 2050-re már 150 millió embert érint majd -- akik, különben, sokak önök lesznek. Ha azt remélik, hogy 85 vagy több évet élnek majd, az esélyük, hogy Alzheimerük lesz, az egy a kettőhöz. Más szavakkal, az aranyéveiket azzal töltik majd, hogy szenvednek a betegségtől, vagy barátaiknak, szeretteiknek segítenek, akinek Alzheimere van. Csak az Egyesült Államokban egyedül az Alzheimer gondozás 200 milliárd dollárba kerül évente. Minden öt dollárból egy Medicare dollárt az Alzheimerre költenek. Ma ez a legdrágább betegség és a költség az ötszörösére nő 2050-re, ahogy a baby boomer generáció idősödik.
    Talán meglepi önöket, hogy egyszerűbben fogalmazva, az Alzheimer generációnk egyik legnagyobb orvosi és társadalmi kihívása. De relatíve keveset tettünk, hogy megoldjuk. Ma a top 10 elhalálozási ok közül világszerte az Alzheimer az egyetlen, amit nem tudunk megelőzni, orvosolni vagy akár lelassítani. Az Alzheimer tudományáról kevesebbet tudunk, mint másik betegségekről, mert kevesebb pénzt és időt fektettünk a kutatásba. Az amerikai kormány tízszer többet költ évente a rákra, mint az Alzheimerre, annak ellenére, hogy az Alzheimer többe kerül és hasonló számú halált okoz, mint a rák évente.
    Az erőforráshiány egy alapvető okból ered: a tájékozottság hiányából. Mert itt van az, amit kevesen tudnak de mindenkinek kellene: Az Alzheimer egy betegség és képesek vagyunk gyógyítani. Az elmúlt 114 év nagy részében mindenki, tudósokat beleértve, összetévesztette az Alzheimert az öregedéssel. Azt hittük, hogy a szenilitás normális és elkerülhetetlen része az öregedésnek. De csak meg kell néznünk egy képet egy egészségesen öregedő agyról és egy Alzheimeres páciens agyáról, hogy lássuk az igazi fizikai kárt, amit a betegség okoz. Amellett, hogy memória és a mentális képességek elvesztést okozza, az Alzheimer okozta agykárosodás jelentősen csökkenti a várható élettartamot és mindig végzetes.
    Emlékeznek, hogy Dr. Alzheimer fura foltokat és csomókat talált Auguste agyában egy évszázaddal ezelőtt. Majdnem egy évszázadig nem sokat tudtunk erről. Ma tudjuk, hogy proteinmolekulák alkotják. Egy proteinmolekulát úgy képzelhetnek el, mint egy darab papírt, amit összetett origami figuraként hajthatunk össze. Vannak pontok a papíron, amik ragadósak. Ha helyesen hajtjuk össze, a ragadós részek belül maradnak. De néha valami rosszul sül el, és a ragadós részek kívülre kerülnek. Ettől a proteinmolekulák összeragadnak rakásokba, amikből végül foltok és csomók lesznek. Ezt látjuk az Alzheimer betegek agyában.
    A Cambridge egyetemen 10 éven át próbáltuk megérteni, hogy működik ez a zavar. Sok lépésből áll, és azonosítani hogy melyik lépést kellene blokkolni, nagyon bonyolult -- mint egy bomba hatástalanítása. Egyik drót elvágása lehet, hogy semmit nem tesz. Mások elvágásától lehet, hogy a bomba felrobban. Meg kell találnunk a megfelelő blokkolandó lépést, majd egy gyógyszert, ami megteszi ezt.
   Egészen mostanáig legnagyobb részben drótokat vágtunk el és reméltük legjobbat. De most összegyűjtöttünk egy sokszínű csoportot -- orvosokat, biológusokat, genetikusokat, vegyészeket, fizikusokat, mérnököket és matematikusokat. Együtt sikerült azonosítani egy kritikus lépést a folyamatban, most pedig egy új gyógyszerfajtát tesztelünk, ami ezt a lépést blokkolná, és leállítaná a kórt.
    Hadd mutassam meg most a legújabb eredményeinket. Senki nem látta ezt még a laboron kívül. Nézzünk meg pár videót arról, hogy mi történt, amikor kukacokon teszteltük az új gyógyszert. Ezek egészséges kukacok, ahogy látják rendesen mozognak. ezekben a kukacokokban viszont összeragadt protein molekulák vannak-- mint az Alzheimeres embereknél. Tisztán látható, hogy betegek. De ha megkapják a gyógyszerünket egy korai szakaszban akkor láthatjuk, hogy egészségesek, és normális élettartamuk lesz. Ez csak kezdeti pozitív eredmény, de az ilyen kísérletek megmutatják, hogy az Alzheimer egy betegség, amit megérthetünk s gyógyíthatunk.
    114 év várakozás után végre igazi remény van arra, hogy mit lehet elérni a következő 10 vagy húsz évben. De hogy az Alzheimer legyőzésének reménye nőni tudjon, segítségre van szükségünk. Ez nem hozzám hasonló tudósokról szól -- önökről szól. Szükségünk van rá, hogy önök felhívják a figyelmet arra, hogy az Alzheimer egy betegség, és ha megpróbáljuk, legyőzhetjük. Más betegségek esetében a páciensek és a családjaik vették kézbe a harcot a kutatásért, és gyakoroltak nyomást a kormányokra és a gyógyszeriparra, tudósokra és a törvényalkotókra. Ez alapvető volt, hogy a HIV kezelésében a nyolcvanas években. Ma azt látjuk, hogy ugyanaz a motiváció legyőzheti a rákot. De az Alzheimer-kór betegei gyakran nem tudnak magukért felszólalni. A családjaik, a rejtett áldozatok, akik szeretteikről gondoskodnak éjjel nappal, gyakran túl kimerültek, hogy a változásért közbenjárjanak. Szóval tényleg önökön múlik. Az Alzheimer nagyobb részében nem öröklődő betegség. Mindenki, akinek agya van, veszélyeztetett. Ma 40 millió olyan beteg van, mint Auguste, akik nem hozhatják létre a változást, amire szükségük van. Segítsenek felszólalni értük, és gyógyítást követelni nekik!

No comments:

Post a Comment